Alles wat je moet weten over een IP adres

Alles wat je moet weten over een IP adres

Iedereen heeft wel eens van een IP adres gehoord maar hoeveel kan je er nou eigenlijk over vertellen? Als je van plan bent om een website op te zetten dan is het goed om te weten hoe een IP adres precies in elkaar zit. In dit artikel geven we informatie over een IP Adres.

Wat is een IP adres?

Voordat we dieper ingaan op verschillende IP adressen, is het belangrijk om te weten wat een IP adres is. Een IP-adres is een ‘online’ adres van jouw computer. Wanneer de computer is aangesloten op het internet, is de computer zichtbaar voor andere computers via het adres. Een IP-adres is vaak gekoppeld aan een bepaalde server van een bedrijf, daarom hebben computers die in hetzelfde bedrijf zijn aangesloten vaak hetzelfde IP-adres. Het IP-adres kan eigenlijk gezien worden als een telefoonnummer van een computer.

Bij computer of laptops die thuis zijn verbonden met het internet identificeert de provider het IP-adres. Het IP-adres is daarom bijna nooit anoniem. Om achter je eigen IP-adres te komen kan je intypen in Google: wat is mijn IP-adres en vervolgens krijg je het te zien.

Ga je als ondernemer een eigen website opzetten dan zal je ook een eigen adres moeten maken. Dit adres wordt een domeinnaam genoemd. Elke website heeft een eigen domeinnaam.

Verschillende soorten IP-adressen

Er zijn twee verschillende soorten IP-adressen: IPv4 en IPv6. Het verschil tussen deze adressen is dat de IPv4 het begin van de adressen was en dat er na een tijdje geen adressen meer vrij waren. Hierdoor is de IPv6 ontstaan. Bij een IPv6 adres zijn er 8 reeksen van 4 karakters gebruikt.

Hoe verberg je je IP-adres?

Omdat een IP-adres vanuit een server van een bedrijf of een internetprovider gaat is het niet anoniem en kan iedereen erachter komen. Dit kan in sommige gevallen misbruikt worden omdat vreemde mensen die misschien anderen kwaad willen doen zo achter de locatie van je computer kunnen komen.

Gelukkig is er een manier waarop je je IP-adres kan verbergen. Dit kan je doen door een VPN (virtual private network) te gebruiken. Met een VPN is het niet alleen mogelijk om het adres te verbergen maar kan je ook het adres veranderen. Dit is bijvoorbeeld handig als je in het buitenland bent en je wil Netflix kijken van Nederland.