Een veranda bouwen: hier moet je op letten!

Om optimaal van de tuin te kunnen genieten, loont het om een veranda te overwegen. Met een veranda kun je in de zomer tot later op de avond buiten blijven zitten. Daarbij biedt een veranda je beschutting, wanneer het op een zomerse dag begint te regenen. Vaak is het nog warm genoeg om tijdens een verfrissend buitje buiten te kunnen blijven! Combineer je een veranda met een heater, dan kun je ook in de lente en bijvoorbeeld de herfst nog naar buiten. Geniet in de ochtend van een lekker kopje koffie op je veranda! In dit artikel lees je meer over hetgeen waarop je moet letten bij het bouwen van een veranda. 

 

Veranda als bouwpakket kopen of zelf ontwerpen 

Bij de keuze voor een veranda in de tuin heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt zelf een veranda ontwerpen, maar deze ook als bouwpakket bestellen in een tuinwinkel. Het voordeel van zo’n bouwpakket is het feit, dat je zelf niet hoeft na te denken over de materialen die je nodig hebt en de afmetingen van de houten balken die je gebruikt. Je weet zeker dat je straks een stabiele, stevige constructie plaatst! Ook online vind je veel bouwtekeningen. Zo hoef je de veranda niet zelf te ontwerpen, maar schaf je enkel de materialen zelf aan. 

 

Materiaalkeuze voor een veranda 

Mocht je de veranda zelf bouwen, dan is het belangrijk om goed na te denken over de verschillende materialen die je hierbij kunt gebruiken. Kies je voor een veranda, welke volledig van hout gemaakt is? Ga je hierbij voor hardhout, of kies je voor het goedkopere en populaire douglas hout? In plaats van een houten dak, zou je een dak met een bitumen dakbedekking kunnen kiezen. Het hout zal zo minder snel rotten, waardoor de veranda langer meegaat. Ook kun je voor een dak van glas kiezen, welke je laat rusten op metalen palen. Veel mensen vinden metaal niet het natuurlijke hebben van het hout. 

 

Tip: bij het gebruik van houten hoekpalen voor een veranda, is het verstandig deze op zogenaamde betonpoeren te plaatsen. Een betonpoer is een betonnen constructie in de grond, waar je een houten paal op kunt draaien. Het voordeel hiervan is dat het hout niet in aanraking komt met het grondvocht. Op deze manier blijft de constructie stevig en neemt de kans op houtrot af. Je kunt er ook voor kiezen om de onderzijde van de houten palen in te smeren met teer. 

 

Veranda met of zonder balustrade 

Op het moment je een keuze gemaakt hebt uit de verschillende materialen, kun je nadenken over de afwerking van de veranda. Wil je bijvoorbeeld een aantal lichtpunten in het dak van de veranda? Is het slim om alvast een aantal stopcontacten te plaatsen voor de heaters die je in de veranda ophangt? Enzovoorts. Denk ook na over de mogelijkheid om de veranda van een balustrade te voorzien. Aan de balustrade kun je leuke bakken met planten hangen in de zomer. Het geeft de veranda een fraaie uitstraling! Daarbij oogt de veranda knusser met een balustrade.