Het hebben van een eigen restaurant brengt enorm veel kosten met zich mee. Het aanschaffen van de ingrediënten kost wel het meeste geld. Daarom kan het handig zijn om gebruik te maken van kostprijsberekening horeca.
Wat houdt kostprijsberekening horeca in?
De kostprijsberekening is een systeem waar je recepten invoert, zie hier voor meer informatie daarover. Dit systeem is verbonden aan de leverancier waarmee jij samenwerkt. Het is de bedoeling dat je per ingrediënt de hoeveelheid invoert. Doordat het systeem verbonden is met jouw leverancier, krijg je meteen te zien wat de kosten zullen zijn. Je krijgt hierdoor een nauwkeurig beeld van de kosten van de ingrediënten voor al jouw gerechten. De kosten worden trouwens altijd geactualiseerd. Doordat het systeem is verbonden aan de leverancier, worden prijsveranderingen meteen toegepast. Dit houdt in dat wanneer de kosten van de ingrediënten toenemen, de prijzen van de gerechten ook moeten stijgen. Kortom creëert de kostprijsberekening een helder inzicht als het gaat om de inkoop- en verkoopprijzen.
Waarom gebruik maken van kostprijsberekening horeca?
Een restaurant brengt natuurlijk meer kosten met zich mee dan alleen de inkoop van ingrediënten. Daarom is het van belang om de winst te vergroten indien mogelijk. In een restaurant kunnen de prijzen voor gerechten variëren. De vraag is hierbij hoe je bepaalt hoeveel een gerecht waard is. Je kunt wel een schatting maken, maar het is zeker mogelijk dat deze schatting niet klopt. Wellicht kan je hier meer winst uit halen dan je denkt.
Door de kostprijsberekening kan je inzien of de verkoopprijs van gerechten in verhouding is met de inkoopprijs van ingrediënten. Indien je niet weet wat de precieze kosten zijn van de ingrediënten, kan je nooit de geschikte verkoopprijs bepalen. Wanneer de verkoopprijs veel hoger is dan de inkoopprijs van de ingrediënten, kunnen we niet spreken van een verantwoorde prijs voor gasten. Het kan ook andersom plaatsvinden, de verkoopprijs kan ook een stuk lager zijn dan de inkoopprijs. Dit is dan geen verantwoorde prijs voor de eigenaar van het restaurant. Hierdoor loopt je namelijk winst mis.
Vaak denkt men handmatig de kosten te kunnen berekenen. Dit kost echter onwijs veel tijd. Daarnaast kan je altijd fouten maken wanneer je het zelf gaat berekenen. De groothandelsprijzen blijven bovendien niet altijd gelijk. Wanneer er een verandering is in de prijzen, zou je kosten weer helemaal opnieuw moeten berekenen. Dit is natuurlijk niet te doen. De tijd die je hieraan zou verspillen, kan je beter besteden aan wat anders.