Mijn Mac start niet meer op, wat moet ik nu?

Mijn Mac start niet meer op, wat moet ik nu?

Geef maar toe: ook jij bent behoorlijk afhankelijk van je Mac. Eigenlijk kun je geen dag zonder. Als hij dan een keer niet opstart, is dat natuurlijk heel vervelend. Waar kan dat aan liggen? En wat kun je eraan doen? We vertellen het je in dit artikel, dus lees snel verder.

Hardware probleem

Dat je Mac niet opstart, ligt soms aan de hardware. Denk dan bijvoorbeeld aan een defecte harde schijf. Heb je een defecte harde schijf? Stap dan een reparatiebedrijf binnen. De Mac experts vervangen de schijf en plaatsen direct een nieuwe, zodat jij meteen weer aan de slag kunt.

Blauw of grijs scherm

Krijg je bij het opstarten van je Mac steeds een blauw of grijs scherm te zien? Dat duidt meestal op problemen met de randapparatuur. Je lost deze op door je Mac uit te schakelen en alles behalve de muis, het toetsenbord en de stroom te ontkoppelen. Start je Mac nu gewoon op? Dan ligt het probleem echt bij een extern apparaat. Maar welk apparaat? Daar kom je achter door ieder apparaat weer aan te sluiten, totdat je merkt dat een van ze niet werkt. Vind uit waarom deze het niet doet of ga naar een deskundige die het probleem voor je oplost.

Start je Mac ook niet op zonder randapparatuur? Dat kan duiden op een software probleem. Om dit zeker te weten, start je je Mac in ‘safe mode’ op. Dit doe je door tijdens het opstarten de ‘Shift’-knop ingedrukt te houden. De software die niet per se nodig is, wordt dan niet geladen. Gaat je Mac wel aan in ‘safe mode’, maar niet op de reguliere manier? Neem dan even contact op met een Mac expert. Deze kan op afstand op je Mac meekijken, ziet waarschijnlijk direct waar het probleem zit en lost dit voor je op.

Mapje met knipperend vraagteken

Krijg je een mapje met een knipperend vraagteken erop te zien? Dat duidt erop dat je Mac de systeemmap niet kan vinden. Je lost dit op door je Mac even uit te zetten. Start hem daarna weer op terwijl je de ‘Alt/Option’-knop ingedrukt houdt. Het scherm dat je nu te zien krijgt, toont je alle mogelijke opstartschijven. Selecteer vervolgens de gewenste schijf (Macintosh HD). Start je Mac nu probleemloos op? Ga dan naar ‘Systeemvoorkeuren’ en kies bij ‘Opstartschijf’ de juiste schijf.

System Management Controller (SMC)

Reageert je Mac nog steeds niet? Reset dan de System Management Controller (SMC). De SMC is een chip die een aantal hardware-functies, waaronder de werking van de powerknop, beheert. Om de SMC te resetten dien je je MacBook uit te zetten en de (linker)shifttoets met de ‘Option’/’Alt’ en de Ctrl-toetsen ingedrukt houden terwijl je op de powerknop drukt. Laat ze daarna tegelijk weer los.

Heb je een iMac? Dan is het vaak voldoende om de stekker uit het stopcontact te halen en 15 seconden te wachten. Plaats daarna de stekker terug en probeer je iMac weer op te starten.

Gebeurt er niets? Schakel dan de hulp van een Apple specialist in. Deze krijgt je Mac gegarandeerd weer aan de praat.

 

Bron: https://www.pcrefresh.com/contact/computer-reparatie-rotterdam/