Tips voor het aanleggen van een fundering voor uw tuinhuis

Tips voor het aanleggen van een fundering voor uw tuinhuis

Voor de bouw van uw tuinhuis is een goede fundering nodig. Een fundering dient zorgvuldig aangelegd te worden en het is belangrijk om met een aantal punten rekening te houden. Want met een goede fundering legt u de beste basis voor uw tuinhuis. Zo kunt u er jarenlang van genieten. Maar waaraan moet een fundering voldoen?

 

Hoezo is een goede fundering belangrijk?

Als een fundering op de juiste manier is aangelegd dan heeft dit een aantal voordelen voor uw tuinhuis. Zo beschermt de fundering het huis tegen water. Daarnaast zorgt een goede fundering er ook voor dat het huis recht staat en er geen kieren tussen de planken ontstaan. Verder laten deuren en ramen van een tuinhuis dat recht staat zich zonder weerstand openen en sluiten. De fundering is dus de basis van elk tuinhuis.

 

Maar waar kunt u het beste op letten?

Graag geven wij u hier een aantal tips en wetenswaardigheden voor het aanleggen van een fundering:

 

Afmeting van de fundering:

Uiteraard is het belangrijk dat een fundering niet kleiner is dan het tuinhuis. Maar hoe veel groter dan de omtrek van het huis hoort een fundering te zijn? Een fundering hoeft niet aanzienlijk groter te zijn dan het tuinhuis wat erop komt te staan. Ideaal is een fundering die 5 – 10 cm langer is dan de wand die erop komt te staan.

 

Waarom zou u dan geen grotere fundering leggen? Als het regent komen de regendruppels op de fundering terecht. Wanneer regen op een stenen of betonnen oppervlak terecht komt ontstaat spatwater. Bij een fundering die meer dan 10 cm naast de buitenmuur van het tuinhuis uitsteekt spettert het regenwater vanuit de grond tegen de houten muur aan. Dit spatwater kan op langere termijn ervoor zorgen dat het hout begint te rotten of dat er schimmel ontstaat.

 

Welk materiaal is geschikt?

Een optimaal resultaat is met beton te realiseren. Omdat beton gegoten wordt is het mogelijk een fundering te leggen die 100% waterpas is. Voor wie er geen beton wil storten is een fundering van tegels een goede oplossing.

 

Fundering – een zo egaal mogelijk oppervlak:

Om uw tuinhuis optimale ondersteuning te bieden is het belangrijk dat de fundering voor 100% waterpas is. Mocht de fundering niet waterpas zijn dan kunnen de houten onderdelen van het tuinhuis gaan werken en krom trekken.

Wat is belangrijk bij het leggen van fundering?

Het leggen van de betonnen fundering begint met een stabiele bekisting. Hiervoor is een vlakke ondergrond erg belangrijk. Aantrillen van de ondergrond is een goede manier om voor een vlakke bodem te zorgen. Om te voorkomen dat beton scheurt kunnen betongaas of grindstenen worden verwerkt. Ook bij een fundering van stoeptegels is een vlakke ondergrond erg belangrijk. Dit om te voorkomen dat grond achteraf gaat verzakken. De fundering van een tuinhuis dient altijd groter te zijn dan de afmeting van de buitenmuren van het huis. Wanneer funderingsbalken of palen waarop het huis steunt naast de fundering geplaatst worden zullen deze houten onderdelen krom trekken. Vervolgens ontstaan er kieren in de muren van het houten tuinhuis waardoor deuren en ramen niet goed sluiten.

Helling in de fundering:

Om ervoor te zorgen dat regenwater makkelijk weg kan lopen is een lichte helling in de fundering ideaal. Als de fundering geen lichte stijging heeft maar volledig recht is kunnen waterplassen op het betonnen oppervlak ontstaan. Hierdoor worden op langere termijn de houten onderdelen van uw tuinhuis aangetast en ontstaat er schimmel.

 

Nog meer tips en trucs

Het aanleggen van een goede fundering is maar de eerste stap. Daarnaast zijn er meer keuzes belangrijk wat betreft het kopen van een tuinhuis. Denkt u hierbij onder andere aan bouwsystemen, verfbehandelingen, soorten ramen en deuren of een maatwerk tuinhuis. Hier vindt u een korte samenvatting van praktische informatie over tuinhuizen https://www.lugarde.nl/info .