Wandelen: 6 essentiële tips voor beginners

Wandelen: 6 essentiële tips voor beginners

Heb je een wandeling gepland staan, of ben je nog aan het nadenken of je een lange wandeling wilt maken? Goed bezig! Wandelen is leuk, gezond en rustgevend. Combineer het eventueel met kamperen en je komt al helemaal tot rust.

Speciaal voor jou hebben we 6 handige wandeltips voor beginners op een rij gezet. Ben je een ervaren wandelaar? Lees ze dan ook door; wie weet heb jij er ook iets aan!

1.      Zorg voor de juiste accessoires

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg daarom dat jij, maar ook je auto goed uitgerust is. Zorg dus bijvoorbeeld voor goede verlichting en navigatie (kaart en kompas, of smartphone met powerbank). Voor je auto kun je bij Yakima.nl kwalitatief goede accessoires kopen voor je auto, zoals bagagedragers en dakkoffers.

2.      Begin klein en kies de juiste route

Kies een wandeling die iets korter is dan de afstand die je normaal gesproken op een vlakke of verharde ondergrond kunt lopen. Om een schatting te maken van de tijd die nodig is om de route te wandelen, kun je een tempo van ongeveer 3 kilometer per uur hanteren. Bekijk vervolgens de hoogteveranderingen en voeg een uur toe aan uw geschatte wandeltijd voor elke 300 meter hoogteverschil. Na één of twee keer gewandeld te hebben, heb je een gevoel voor welke afstand je kunt gaan.

3.      Analyseer de route

Als je eenmaal een bestaande route hebt gekozen of een nieuwe route hebt uitgestippeld, zoek dan een kaart en bekijk de route. Voor de eerste keer raden we aan om een al bekende route te bewandelen, aangezien hier online veel over te vinden is. Zoek uit hoe de route loopt en wat je onderweg tegenkomt. Noteer alle kruispunten, zodat je zeker weet niet de verkeerde kant op te lopen. Extra tip: kijk vooraf ook of er op de route (of dichtbij de route) een goede lunchplek is.

4.      Bekijk de weersverwachting

Kijk enkele dagen vooraf, maar ook enkele uren voorafgaand de wandeling, nog even naar de weersverwachting. Dit geeft je waardevolle informatie over hoe je je moet kleden en wat je moet inpakken. Ook geeft dit je de mogelijkheid om te wisselen van route, of de wandeling uit te stellen als blijkt dat het heel slecht weer zal zijn.

5.      Vertel anderen waar je gaat wandelen

Het is belangrijk dat een bekende van jou weet waar je je begeeft. Geef diegene desnoods de route die je gaat wandelen. Mocht er onderweg iets vervelends gebeuren, dan kun je makkelijk en snel hulp inschakelen.

6.      Draag de juiste schoenen en sokken.

Pijnlijke voeten kunnen een wandeling verpesten. Investeer daarom in goede wandelschoenen en -sokken. Je hoeft nu niet sterke bergschoenen met stalen neuzen te zoeken, er zijn ook genoeg lichte wandelschoenen die geschikt zijn. Neem voor de zekerheid ook pleisters en verband mee.