Wat te doen met een laptop die te heet wordt?

Wat te doen met een laptop die te heet wordt?

Wanneer een laptop te heet wordt, valt deze meestal uit. Valt een laptop bij te hoge temperaturen niet uit, dan kunnen onderdelen verbranden. Laptoponderdelen die verbrand zijn, kunnen niet meer goed functioneren, ook niet als je ze eerst laat afkoelen. Raakt je laptop regelmatig oververhit, dan moet je dit natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. Hoe? Dat vertellen we je in dit artikel.

Vind uit wat het probleem is

De meeste laptops die oververhit raken, vallen uit zonder opnieuw op te starten. Je kunt je laptop na een tijdje zelf opnieuw opstarten, maar meestal valt hij vrij snel daarna weer uit. Laptop die oververhit raken, maken meestal ook veel lawaai. Maakt je laptop dus meer lawaai dan voorheen, dan is dat meestal een teken dat er een probleem met de koeling is. Met behulp van het gratis programma SpeedFan, kun je de temperaturen van verschillende onderdelen van je laptop zelf meten. Twijfel je eraan of de temperaturen die je meet echt te hoog zijn? Schakel dan de hulp van een specialist in computerreparatie in Rotterdam in.

Plaats je laptop altijd op een hard oppervlak

Een laptop werkt het best als deze op een hard oppervlak staat. Zet hem dus nooit rechtstreeks op je dekbed of op een dik tafelkleed. Aan de onderkant van een laptop zitten meestal ventilatiespeetjes. Deze spleetjes moeten altijd open blijven. Er moet ook een ventilatiespeetje tussen je laptop en het oppervlak zitten waar je laptop op staat. Wordt je laptop te warm omdat hij op een minder goed oppervlak staat, dan kun je dit dus heel gemakkelijk zelf veranderen.

Verwijder alle stof uit je laptop

De ventilatiespeeltjes van je laptop moeten altijd schoon zijn. Zie je dat er stof of haartjes in vastzitten? Verwijder deze dan zo snel mogelijk. Is je laptop een paar jaar oud? Dan kan het zo zijn dat de ventilatieroostertjes aan de binnenkant verstopt zijn. Is je laptop een paar jaar oud, dan kan het zo zijn dat de ventilatieroosters aan de binnenkant verstopt zitten. Is dat bij jouw laptop het geval? Zorg dan dat je de roosters ontstopt. Bij een aantal typen laptops is dat ontstoppen vrij eenvoudig. Bij deze laptops heeft de fabrikant een namelijk plaatje aan de onderkant van de laptop bevestigd. Vóór je dat plaatje verwijdert, dien je wel eerst de accu uit je laptop te halen. Heb je het plaatje verwijderd, dan kun je daarna heel eenvoudig de koeling reinigen. Zit er geen plaatje aan de onderkant van je laptop, dan moet de laptop deels gedemonteerd worden om de koeling te kunnen reinigen. Het demonteren van een laptop kun je het best overlaten aan iemand die hier ervaring in heeft.

Zijn de ventilatorroosters van je laptop schoon, maar valt hij nog steeds uit? Dan is er waarschijnlijk sprake van een ander defect.

En dan nog even dit…

In computerwinkels op internet en in fysieke computerwinkels worden speciale laptopkoelers verkocht. Het is echter onverstandig een laptopkoeler te kopen als je laptop uitvalt van de hitte. Veel verstandiger is het om eerst het probleem aan te pakken door de bestaande koeling te reinigen. Heeft het dan helemaal geen nut om een laptopkoeler te kopen? Natuurlijk wel! Je kunt een laptopkoeler zien als extra bescherming tegen de warmte. Door je laptop koel en fris te houden, vergroot je immers de levensduur van je laptop.