Zo start je laptop weer wel op!

Zo start je laptop weer wel op!

Dat een laptop niet meer wil opstarten komt wel vaker voor. Het hoeft niet te betekenen dat er meteen iets ernstigs met je device aan de hand is. Meestal is de accu gewoon leeg of is de adapter niet goed aangesloten. Irritant, maar vaak ook snel iets aan te doen. Heb je de accu en de adapter gecontroleerd en start je laptop nog steeds niet op? Dan kan het nog zijn dat de powerknop defect is. Is dat het allemaal niet? Dan is er iets meer aan de hand.

Led lampje brandt niet

Je weet dat de adapter van je laptop gewoon werkt, maar toch brandt het led lampje dat aangeeft dat de adapter is aangesloten niet. En ook als je de aan-knop indrukt, reageert je laptop niet. Maak je het device open en leg je een aantal van de onderdelen bloot, dan zie je al snel wat er precies problemen geeft. Een paar lichtkleurige, opgedroogde vlekken duiden erop dat er in het verleden drank over je laptop is gemorst. Zelf was je dat allang weer vergeten! Dat er drank over een laptop wordt gemorst gebeurt wel vaker. Het vervelende daaraan is echter dat de gevolgen daarvan niet altijd direct merkbaar zijn. Het kan jaren duren voordat je laptop hier last van krijgt. De gemorste drank gaat dan reageren met de metalen contacten op het moederbord.

Wat kun je hieraan doen?

Om hier iets aan te doen kun je het best de printplaten proberen te reinigen. Verwijder voorzichtig alle ontstane oxidatie en let erop dat alle contacten zo goed mogelijk schoon zijn. Als je geluk hebt, start hierna je laptop weer gewoon op. Dat je laptop weer gewoon opstart wil alleen niet zeggen dat deze weer helemaal in orde is. Nog steeds kan hij na verloop van tijd weer problemen geven en weet je niet zeker of hij stabiel is en blijft. Dit laatste kun je nagaan door je laptop grondig te testen.

Langsgaan bij een deskundige

Maak je je laptop liever niet zelf open en woont je handige oom of neefje net iets te ver bij je vandaan? Laat het testen en repareren van je laptop dan over aan een specialist, bijvoorbeeld een bedrijf gespecialiseerd in Apple reparatie in Rotterdam. Er is vast wel een reparatiebedrijf bij je in de buurt te vinden. Is dat niet het geval of lukt het je niet om zelf langs te gaan? Geen nood: bij veel reparatiebedrijven kun je je laptop ook laten ophalen of opsturen. Daardoor ben je niet eens gebonden aan (de omgeving van) je woonplaats. Je kunt een bedrijf nu bijvoorbeeld googlen op kwaliteit van service. Ideaal toch?