Een fietsongeluk zit in een klein hoekje

Een fietsongeluk zit in een klein hoekje

Overal waar je op straat kijkt zie je fietser en vaak zie je ook dat elke fietser ander gedrag vertoont in het verkeer. Fietsers zijn vaak erg kwetsbaar in het verkeer en toch is een automobilist aansprakelijk voor de gevolgen. In dit artikel lees je meer over het gedrag van een fietser in het verkeer.

Gedrag van fietsers

Veel fietsers zijn zich niet bewust hoe kwetsbaar ze zijn in het verkeer. Vaak hebben deze verkeersdeelnemers haast en letten ze daardoor niet op. De meeste verkeersongevallen vinden ook vaak plaats met fietsers. Omdat fietsers meer gevaar lopen, worden ze beschermd met een aantal specifieke verkeersregels. Fietsers worden door de wet gezien als de zwakkere verkeersdeelnemers. Ze worden ook vaak gezien als een bron van ergernis bij automobilisten. Maar andersom is het gedrag van automobilisten ook vaak ergerlijk voor fietsers. Roekeloos rijden, geen verlichting of met zijn drieën naast elkaar fietsen, het gedrag van fietsers is heel makkelijk te straffen. Voor de meest kleine overtreding, krijg je al een behoorlijke boete. Vaak geen fietsers geen richting aan en dat kan ook leiden tot ongelukken.

Ongevallen

Het aantal ongevallen met fietsers stijgt met de jaren en naar verwachting zal dit alleen maar nog toenemen. Je moet als fietser extra alert zijn, want je best erg kwetsbaar. Fietsers hebben ook verkeersregels en als er de komende jaren meer aan wordt gedaan, zal langzaam het aantal ook afnemen. Opvallend is wel dat de meeste ongevallen met fietsers plaatsen vinden op kruispunten. Het is vaak een gevaarlijk punt en lastig om in sommige gevallen goed te handelen. Op veel kruispunten is het overzicht ook niet altijd even goed en als je dan als fietsen veel haast hebt, zie je snel wat over het hoofd.

Ben je benieuwd wat jij kunt doen bij een fietsongeluk? Neem dan een kijkje op de website: http://zelfzijn.nl/pols/aansprakelijkheid-tijdens-fietsongeluk/ voor meer informatie, over de hulp die jij hierbij kunt krijgen.