Nieuwe hoofdkussens nodig?

Merk jij dat je ’s ochtends wakker wordt met pijn in je nek? Of dat je ’s nachts steeds meer draait en niet comfortabel ligt? Een fijn matras en goede hoofdkussens zijn belangrijk voor een optimale nachtrust. Je lichaam dient in een ontspannen horizontale positie te kunnen liggen, zodat je lichaam goed kan rusten. Goede kussens vormen zich naar jouw hoofd en nek zodat je voldoende steun hebt. Wist je dat hoofdkussens gemiddeld om de 18 maanden vervangen moeten worden? Afhankelijk van het soort vulmateriaal, verliezen ze kracht en stevigheid. Hierdoor bieden de kussens niet meer voldoende steun. Dit kan nekklachten en een slechte slaaprust veroorzaken. Voorkom dit door het kiezen van goede kussens.

 

Hoe weet je dat je toe bent aan nieuwe hoofdkussens?

Wat de levensduur is van je hoofdkussens, is afhankelijk van het soort vulmateriaal en de kwaliteit. Memory foam kussens kunnen wel 3 jaar meegaan, terwijl polyester vulling na 18 maanden vaak al aan stevigheid verliest. Niet alleen de stevigheid is van belang, maar ook de hygiëne. Hoofdkussens zijn gevoelig voor de opname van schimmel en huisstofmijt. Wanneer het kussen nat of vochtig is geweest en niet goed kan luchten, kan schimmelvorming ontstaan. Door de kussensloop af te nemen kun je vaak al op schimmelplekken controleren. Wanneer je grijze stippen of vlekken ziet, weet je dat je kussen toe is aan vervanging!

 

Hoe weet je of je hoofdkussens nog voldoende steun geven?

Wanneer je merkt dat je ’s nachts regelmatig je kussen moet opschudden of verplaatsen om comfortabel te liggen, kan het tijd zijn voor een nieuw hoofdkussen. Je kan met een simpele test zien of je kussens nog voldoende steun geven. Door het kussen dubbel te vouwen en weer open te vouwen, kan je zien of de vorm zich weer herstelt. Wanneer de vouw in het kussen blijft zitten, kan je zien dat de stevigheid eruit is. ’s Nachts wissel je regelmatig van slaaphouding, dus het is belangrijk dat je hoofdkussens zich aanpassen aan je lichaam. Wanneer dit niet gebeurt zorgt dit voor ongemakkelijke lichaamshoudingen en spanning op de nek. Hier kan je nekklachten van krijgen. Dat is natuurlijk erg vervelend. Dit is gemakkelijk te voorkomen door het kiezen van een goed hoofdkussen dat voldoende steun bieden.

 

Waar let je op bij het selecteren van hoofdkussens?

Hoe vind je nu het perfecte hoofdkussen? Er zijn verschillende soorten materiaal waar je uit kunt kiezen. Van wol tot latex, van memory foam of dons. Er is voor ieder wat wils. Welke kussens het meest comfortabel zijn, hangt van jouw voorkeur af. Je slaaphouding is erg belangrijk bij het selecteren van de juiste hoofdkussens. Je hebt bijvoorbeeld een dikker kussen nodig wanneer je vooral op je zij slaapt, of een zacht en licht kussen wanneer je een buikslaper bent. Het aan te raden je nieuwe kussens een tijdje uit te proberen, zodat je kan kijken of ze voldoende steun geven. Ook kan er in de meeste winkels advies gegeven worden voor het type kussen wat bij jou past. Door in goede hoofdkussens te investeren zorg je een hogere slaapkwaliteit zodat je vol energie de dag tegemoet kan!