Beschik jij over de juiste kennis?

Beschik jij over de juiste kennis?

Ongelukken heb je in allerlei soorten en maten. Het kan hier gaan om het breken van een pols, kneuzen van een voet of het meemaken van een auto ongeluk. Of je nu een groot of klein ongeluk meemaakt, prettig is het nooit.

Beschikken over de juist kennis

Wanneer je betrokken bent bij een ongeluk of je bent in de buurt van een ongeluk is het altijd handig dat je beschikt over de juist kennis. Ben je bijvoorbeeld opgeleid tot hulpverlener of ken je de richtlijnen van EHBO? Dan kun je altijd hulp bieden. Daarnaast zal je altijd op een andere manier hulp kunnen bieden. Denk bijvoorbeeld eens aan het kalmeren van de slachtoffers of het inschakelen van hulpverleners. Je kunt op vele verschillende manieren hulp bieden. Kijk altijd hoe de situatie is, blijf bijvoorbeeld om de ambulance aan te wijzen waar het ongeluk plaats heeft gevonden. Daarnaast is het hebben van ooggetuigen altijd erg handig, zo kan het verhaal direct worden doorgezet naar het onderzoeksteam van de politie. Beschik jij niet over EHBO? Dan kan jij dus toch nog van dienst zijn. Luister goed en communiceer met elkaar en help elkaar wanneer het nodig is.

Het behouden van rust

Als je een ongeluk meemaakt of je bent hierbij betrokken is het verstandig om je rust te bewaren. Door niet in paniek te raken kan je voor jezelf nagaan wat je allemaal moet doen. Je kunt door de rust te bewaren nagaan welke stappen er allemaal ondervonden moeten worden. Het is ook een van de beter manieren om iemand aan te sturen. Wees duidelijk in wat je wilt. Geef mensen instructies en zorg ervoor dat zij ook echt weten wat je van hun vraagt. Kijk bijvoorbeeld naar de mensen die in de omgeving zijn en draag hun opdrachten op. Door dit te doen weet je bijna zeker dat je alles hebt gedaan om de betrokkenen zo goed mogelijk te helpen. De rust bewaren is dus een zeer belangrijk aspect als je in een van deze situaties terechtkomt. Daarnaast moet je goed luisteren naar de mensen in de nabije omgeving. Je hoopt het nooit mee te maken en toch is die kans aanwezig.

sculpture building road